Programma '23

Een Reis door het Erfgoed van Maastricht

Stap in ons boeiende programma en laat je meenemen op een betoverende reis door het erfgoed van Maastricht. Van exclusieve rondleidingen en culturele evenementen tot inspirerende lezingen en interactieve workshops, ons programma biedt een unieke en veelzijdige ervaring voor alle liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Ontdek de verborgen parels van onze stad en maak onvergetelijke herinneringen tijdens de Open Monumentendagen van Maastricht.

Zoek algemeen
Reset
Dag(en)
Reset
Kies een dag
Voertaal
Reset
Selecteer de voertaal
Thema
Reset
Selecteer een thema
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Tag
Activiteiten 0 van 100

De St.-Aloysiusschool werd in 1907 door de Maastrichtse architect Joseph Hollman ontworpen. De school werd vernoemd naar Sint Aloysius, de patroon van de schoolgaande jeugd. In het midden van de gevel zie je een neogotisch baldakijn met het beeld van Sint Aloysius.

Aloysiusschool
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

Aloysiusschool

Vrijwel alle jongens uit de binnenstad hebben in de vorige eeuw bij de broeders van de Aloysiusschool lessen gevolgd. Je kunt op zondag 10 september een bezoek brengen aan de speelplaats van deze school.

Oorspronkelijk was dit de moutmolen van de brouwers die onder de bisschoppen van Luik vielen. Later werd het een graanmolen. Het gaande werk van de molen wordt aangedreven door het  waterrad in de Jeker.  In de watermolen is een vrijwillige molenaar aanwezig om uitleg te geven over het maalproces, de molenstenen en het transport van het meel. Op zondag 10 september kan men de Bisschopsmolen ook bezoeken van 12.00 uur tot 16.30 uur, echter dan zonder uitleg.

Bisschopsmolen
Oude ambachten herleven
Nederlands

Bisschopsmolen

Op deze zaterdag wordt in de bisschopsmolen graan gemalen tot meel dat in de naastgelegen bakkerij van Frank van Eerd tot brood wordt gebakken.

Op deze dag zullen vrijwilligers van de stichting  Stoombierbrouwerij Bosch uitleg geven bij de gietijzeren brouwketel over het brouwproces in vroeger tijden. Ook kan men in de Bottelarij de authentieke wasinstallatie; vulmachine, kroonkurkapparaat en etiketteermachine bewonderen. In de gelagkamer kan men ook het resultaat proeven voor € 3,50. www.brouwerijbosch.nl.

Brouwerij Bosch
Oude ambachten herleven
Nederlands

Brouwerij Bosch

Op deze zondag wordt er in de microbrouwerij ook daadwerkelijk bier gebrouwen in het kader van Leven in de Brouwerij

Op 13 augustus 1408 stelde de stedelijke raad van Maastricht een reglement vast voor een handbooggilde, waarvan de leden trouw zwoeren aan het gezag. De huidige Sint-Sebastiaan, werd opgericht in 1810 te Wyck, de ‘voorstad’ van Maastricht. Het reglement stamt uit 1824 en daaruit blijkt, dat de schutters zowel verticaal naar de ‘vogel’ als horizontaal naar het doel (blazoen) schoten. Tegenwoordig wordt er alleen nog maar op de vogel geschoten boven op de Sint Pietersberg

Demonstraties door de Handboogschutterij Sint Sebastiaan 1408
Oude tradities leven voort
Nederlands

Demonstraties door de Handboogschutterij Sint Sebastiaan 1408

Er worden gedurende de gehele dag demonstraties gegeven. In verband met de veiligheid worden telkens slechts 20 personen tot de schietweide toegelaten. Men mag dan zelf ook proberen om de vogel af te schieten.

De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld.

Tijdens de Open Monumentendagen staat de poort van het voormalige hoofdkwartier open voor bezoekers. Op deze dagen is de kleine tentoonstelling over de geschiedenis van deze plek die in de ontvangstruimte vooraan in de Cannerberg is ingericht vrij te bezoeken.

Expositie NAVO-Hoofdkwartier in de Cannerberg
Nederlands

Expositie NAVO-Hoofdkwartier in de Cannerberg

In de Cannerberg heeft het Limburgs Landschap een expositieruimte ingericht over het ondergrondse NAVO-hoofdkwartier. Vrijwilligers vertellen over dit bijzondere militaire erfgoed van de Koude Oorlog.

In 2023 is het 350 jaar geleden dat Maastricht belegerd en veroverd werd door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De tentoonstelling laat de allernieuwste inzichten zien, in een sleutelmoment in de Europese, Nederlandse en Maastrichtse geschiedenis. Een nieuw ontdekte handgetekende kaart van cartograaf John Scott schittert als topstuk in de expositie. Deze toont het kampement van de Zonnekoning en de plek waar d’Artagnan sneuvelde. www.maastrichtmuseum.nl

Expositie: Maastricht 1673 – de Zonnekoning verovert de stad.
Het Gedenkjaar 1673
Nederlands

Expositie: Maastricht 1673 – de Zonnekoning verovert de stad.

Expositie over de inname van de stad door de Franse koning Lodewijk XIV, de aanvalstactiek van Vauban en de dood van de Franse musketier d’Artagnan

Het klooster van de Nieuwenhof was in het verleden gericht op de zorg voor armen en wezen. De absis van de kerk werd in 1492 voltooid. Ze is gebouwd met mergelsteen en de koorafsluiting heeft vijf gotische spitsboogvensters. De gewelven zijn pas rond 1665 gebouwd tegelijk met het schip van de kerk. Voordien was in 1494 een kerkschip met zeven traveëen tegen de absis aangebouwd in vakwerkbouw met in elk van de drie wanden een deur. In 1652 werd het klooster gebouwd.

Kloosterkapel van de Nieuwenhof thans University College van de Universiteit
Universiteit Maastricht opent haar deuren
Nederlands

Kloosterkapel van de Nieuwenhof thans University College van de Universiteit

Tijdens de Open Monumentendag draait in de Nieuwenhofkapel een digitale fotopresentatie over de geschiedenis van het klooster en de zusters van de Nieuwenhof.

Openstelling op zondag 10 september: van 12.00 tot 17.00 uur.  De Koepelkerk werd honderd jaar geleden gebouwd naar een ontwerp van Jos Ritzen en Alphons Boosten. De kerk heeft een bijzondere koepel, die bestaat uit een dubbelwandige constructie  van voorgespannen beton. In het interieur kan men kunstwerken bewonderen van Charles Eyck, Henri Jonas, Gène Eggen, Herman Hollewand en vele anderen.

Koepelkerk
Nederlands

Koepelkerk

De Koepelkerk werd honderd jaar geleden gebouwd naar een bijzonder ontwerp

Door het Haagse architectenbureau LIAg zijn de verschillende vrijstaande kazernepaviljoens op ingenieuze wijze via een ondergronds gangenstelsel met elkaar verbonden.

De Tapijnkazerne werd tussen 1916 en 1919 gebouwd op het terrein van de Kommen: deze naam herinnert aan de inundatiekommen, die vanaf de zeventiende eeuw ten zuiden van de stad als een natte verdedigingsgordel hebben gelegen. De kazerne is in 1934 vernoemd naar Sebastiaan Tapijn die Maastricht in 1579 heldhaftig doch vergeefs tegen de Spaanse belegeraars verdedigde en dit met zijn leven moest bekopen.

LEZING Van Kazerne naar Studiehuis: de geschiedenis van deze plek en de gebouwen
Universiteit Maastricht opent haar deuren
Nederlands

LEZING Van Kazerne naar Studiehuis: de geschiedenis van deze plek en de gebouwen

Deze lezing wordt gegeven door Jos Notermans, die verschillende publicaties heeft geschreven over de geschiedenis van de Tapijnkazerne

De Bidweg van de Sterre der Zee in Maastricht is vijf eeuwen geleden ontstaan bij de paters Franciscanen, die op Paasmaandag vanuit hun klooster een grote processie hielden met hun Mariabeeld, op een route die sindsdien ongewijzigd is gebleven. De Bidweg wordt nog altijd gelopen, ofwel met het beeld van de Sterre der Zee, ofwel in groepen of privé in stilte. De Bidweg is onlangs officieel erkend als “immaterieel erfgoed”.

Lezing De Bidweg van de Sterre der Zee, vijf eeuwen religieus erfgoed door Régis de la Haye
Oude tradities leven voort
Nederlands

Lezing De Bidweg van de Sterre der Zee, vijf eeuwen religieus erfgoed door Régis de la Haye

De Bidweg van de Sterre der Zee, vijf eeuwen religieus erfgoed

Maastricht wordt wel gezien als de mooiste, meest bourgondische stad van Nederland. De stad van Romeins verleden en rooms-katholieke cultuur. Van Vrijthof, vlaai, Vasteloavend en het Verdrag van Maastricht. Maar Maastricht is ook de eerste industriestad van Nederland. In deze recent verschenen cultuurgids De Sterrenstad wordt in vogelvlucht de gehele gemeente doorkruist waarbij ook de rafelranden en minder bekende wijken worden gewaardeerd. De cultuurgids is na afloop hier ook verkrijgbaar en de auteur kan die dan ook signeren.

Lezing De Sterrenstad, dwars door Maastricht door Frederiek Lommen
Nederlands

Lezing De Sterrenstad, dwars door Maastricht door Frederiek Lommen

De kooromgang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek is getooid met 20 kapitelen en 10 kapitelen op de bovengalerij. Ze behoren tot de top van de romaanse beeldhouwkunst. Met behulp van een Power Point zullen de kapitelen eerst behandeld worden, voornamelijk aan de hand van zwart-wit foto’s. Daarna kunnen ze door iedereen ter plekke worden bekeken.

Lezing De romaanse kapitelen van de kooromgang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek door Régis de la Haye
Nederlands

Lezing De romaanse kapitelen van de kooromgang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek door Régis de la Haye

De romaanse kapitelen van de kooromgang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek

De Rooden Leeuw was de benaming van een brouwerij, die in de achttiende eeuw aan de familie Zelis toebehoorde.   De congregatie van de Broeders van Maastricht werd in 1840 door mgr. Louis Rutten gesticht in het pand van de Rooden Leeuw. In 1854 werd de eerste lagere school opgericht, de St.-Aloysiusschool, en in 1873 de St.-Bernardusschool. In 1878 telden de diverse broederscholen in Maastricht 1700 leerlingen, waarvan 1500 uit minvermogende gezinnen kwamen. Ook hadden de broeders in Maastricht al vroeg een opleiding tot onderwijzer om daarmee te voorzien in de opleiding van onderwijzers voor de vele lagere scholen in Nederland.

Lezing over de Broeders van Maastricht door Wim Luiten
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

Lezing over de Broeders van Maastricht door Wim Luiten

In de vroegere turnzaal van de Hof van Tilly verzorgt Jac van de Boogard een lezing over de geschiedenis van de onderwijsinstellingen van de Broeders van de Beyart. Aansluitend aan deze lezing zal Jac met de gasten een rondgang maken langs de scholen van de broeders 

Lezing over de broeders van de Beyart met aansluitend een rondleiding door Jac van den Boogard
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

Lezing over de broeders van de Beyart met aansluitend een rondleiding door Jac van den Boogard

De Minderbroeders vestigden zich in 1234 op een terrein langs de stadsmuur aan de Pieterstraat. De kerk was een "preekschuur" zonder toren. Ze werd gebouwd op een onderbouw van kolenzandsteen, met mergel voor de muren en gewelven en Naamse steen voor de zuilen. Het koor werd pas voltooid in de vijftiende eeuw. Toen pas werden de luchtbogen en steunberen aangebracht. In het interieur zijn restanten van schilderingen in koor en gewelven bewaard gebleven. Ze stellen plantenslingers voor, een zegenende Christus met Sint Augustinus en Sint Ambrosius en de stigmatisering van Sint Franciscus. de patroonheilige van de Minderbroeders.

Minderbroederskerk: thans Historisch Centrum Limburg
Nederlands

Minderbroederskerk: thans Historisch Centrum Limburg

De basis voor de Minderbroederskerk stamt uit 1234 toen de broeders zich op een terrein langs de stadsmuur aan de Pieterstraat vestigden

Het Spaans Gouvernement was ooit een kanunnikenwoning en tevens het oudst bewaard gebleven woonhuis in Maastricht. Later werd het pand gebruikt voor de ontvangsten van de Bourgondische hertogen en ook van keizer Karel V.  Het fotomuseum is op deze dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur (tentoonstelling FAMOUS by Terry O’Neill) tegen het reguliere tarief of gratis met de museumkaart.

Museum aan het Vrijthof / Spaans Gouvernement
Kleuren van Maastricht
Nederlands

Museum aan het Vrijthof / Spaans Gouvernement

Minitentoonstelling op de binnencour over de bouwgeschiedenis van het Spaans Gouvernement met toelichting door deskundige gidsen.

Bezoekers krijgen hier informatie over de doelen van Natuurmonumenten: natuurbehoud in relatie tot het behoud van erfgoed en herstel van monumentaal erfgoed met respect voor de natuur.  Zo wordt getoond hoe oude muren worden gerestaureerd met behoud van zeldzame muurplanten en ook hoe mergelblokken in die muren worden vervangen. 

Natuurmonumenten op Wielen
Nederlands

Natuurmonumenten op Wielen

bij het Fort staat het mobiele Informatiecentrum van Natuurmonumenten

De Maastrichtse Cellenbroederskapel werd in het eerste kwart van de zestiende eeuw gebouwd door  Cellebroeders, die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de verzorging van besmettelijke zieken en zwakzinnigen. Na de opheffing van het klooster in 1796 werden de kloostergebouwen gebruikt als gevangenis, brouwerij en bank van lening. Na de opheffing van deze bank kwamen de kapel en een restant van het klooster in het bezit van de Congregatie van de broeders van de Beyart, die de kapel in 1963 lieten restaureren.

OPENSTELLING: Cellebroederskapel
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

OPENSTELLING: Cellebroederskapel

In de kapel geven John Eijssen en Angelina Valleau uitleg over de bouw en het gebruik van de kapel door de eeuwen heen. Ook kan tegen betaling koffie en andere drank besteld worden in de ontvangstruimte van de kapel.

Door het Haagse architectenbureau LIAg zijn de verschillende vrijstaande kazernepaviljoens op ingenieuze wijze via een ondergronds gangenstelsel met elkaar verbonden.

De Tapijnkazerne werd tussen 1916 en 1919 gebouwd op het terrein van de Kommen: deze naam herinnert aan de inundatiekommen, die vanaf de zeventiende eeuw ten zuiden van de stad als een natte verdedigingsgordel hebben gelegen. De kazerne is in 1934 vernoemd naar Sebastiaan Tapijn die Maastricht in 1579 heldhaftig doch vergeefs tegen de Spaanse belegeraars verdedigde en dit met zijn leven moest bekopen.

Openstelling Tapijnkazerne
Universiteit Maastricht opent haar deuren
Nederlands

Openstelling Tapijnkazerne

De Universiteitscampus Tapijn werd drie jaar geleden door de UM in gebruik genomen. Door corona kon de officiële opening van deze nieuwe universitaire locatie niet gevierd worden. Maar op zaterdag 9 september is iedereen alsnog welkom om deze indrukwekkende transformatie te bewonderen.

In het complex bevinden zich ruimtes voor de verwerking van koffie, thee en pinda’s. Er is een winkel; kantoren, een horecavoorziening, een ruimte voor het houden van workshops en ruimtes voor de opslag. Het brikkengebouw dateert uit 1875 en bestond toen uit slechts twee verdiepingen. Rond 1900 is het gebouw verhoogd met vier verdiepingen in gewapend beton en er werd toen een trappenhuis toegevoegd. In het gebouw werden bakstenen gemaakt en vuurvaste ovenstenen van chamotteklei.  

Openstelling met rondleidingen bij Blanche Dael
Oude ambachten herleven
Nederlands

Openstelling met rondleidingen bij Blanche Dael

In 2020 zijn de koffiebranderij en theepakkerij van Blanche Dael in het vernieuwde Brikkengebouw op het Sphinxterrein ondergebracht.

In de 17de eeuw werden er rond de stad bastions gebouwd buiten de stadsommuring. Binnen de wal bouwde men rond 1690 ook enkele cavaliers (ook wel Katten genoemd) door een enorm hoog grondtalud tegen de walmuur op te werpen. Boven op deze werken stonden batterijen met kanonnen opgesteld. In deze katten zijn rond 1690 ook kruithuizen ondergebracht. In de Jezuïetentuin (dat is feitelijk de Tongerse Kat) bleef zo’n klein half ingegraven kruitmagazijn uit 1692 behouden omdat het later als ijskelder werd benut.

Openstelling van de Jezuïetentuin op de Tongersekat  & Expositie in het Kruithuis en demonstratie door de leden van de Vereniging Historische Artillerie Maastricht
Universiteit Maastricht opent haar deuren
Nederlands

Openstelling van de Jezuïetentuin op de Tongersekat & Expositie in het Kruithuis en demonstratie door de leden van de Vereniging Historische Artillerie Maastricht

In het Kruithuis van de Bonnefantenbleek is een expositie ingericht over de Maastrichtse kruithuizen. Bij dit kruithuis worden demonstraties verzorgd door de leden van de Vereniging Historische Artillerie Maastricht

Op de binnenplaats werd in 1714 rechts achter de poort een vrijstaande muur gebouwd in Lodewijk XIV-stijl, met gekoppelde pilasters en een hoge kroonlijst, waarop oorspronkelijk ook een fronton heeft gestaan. Tussen de pilasters is een groot mergelstenen reliëf aangebracht met een voorstelling van de schaking van Amphitrite door Poseidon. Volgens de Griekse mythe had Poseidon een oogje op Amphitrite, die van hem wegvluchtte naar Atlas. Een dolfijn onthulde  haar schuilplaats, waarna Poseidon haar tot zijn vrouw maakte.  

Openstelling van de binnenplaats van de Hof Van Tilly
Universiteit Maastricht opent haar deuren
Nederlands

Openstelling van de binnenplaats van de Hof Van Tilly

Op deze binnenplaats is een groot reliëf te bewonderen boven de paardendrinkbak

Het Maastrichtse klooster De Beyart werd in 1894-'95 gebouwd naar een ontwerp van de Haagse architect Lambertus Faber. De zuidelijke vleugel van dit klooster werd in 1944 door een bominslag verwoest en na de oorlog herbouwd naar een ontwerp van Alphons Boosten, die in 1937 ook het Sanatoriumgebouw St. Lydwina had getekend. De kloostertuin is in 1938 ontworpen door de landschapsarchitect John Bergmans.

Tegenover de zuidvleugel is een restant behouden van een van de vleugels van de middeleeuwse kapel van de zusters van St.-Josaphat. 

Openstelling van de kloostertuin van de Broeders van de Beyart
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

Openstelling van de kloostertuin van de Broeders van de Beyart

De kloostertuin is bij wijze van grote uitzondering opengesteld voor deze Open Monumentendag. Het publiek krijgt bij de ingangspoort instructies om de rust van de bewoners van het Woonzorgcentrum De Beyart te respecteren.

Poppeia Berden en David Jin spelen orgelwerken uit het barokke repertoire op het monumentale orgel van de Luthersekerk. Het orgel is hier in   1695 gebouwd door Heinrich Metzke

Orgelconcert door Poppeia Berden en David Jin

Orgelconcert door Poppeia Berden en David Jin

Al eeuwenlang lopen mensen de Bidweg van Sterre der Zee door de straten van Maastricht. Zij volgen een route die volgens een legende door het Mariabeeld zelf is aangegeven toen zij door de sneeuw liep.  Op 29 mei 2023 werd de Bidweg van Sterre der Zee erkend als immaterieel erfgoed. Op onze wandeling lopen wij langs die bidweg en staan we stil bij de 10 beeldjes die de route aangeven. Bij elk beeldje een mooi gedicht. De gedichten kunt u meelezen in het kleine poëziebundeltje dat u krijgt uitgereikt en mee mag nemen.

Poëziewandeling langs de beelden van de Bidweg met Jet van Aalst
Oude tradities leven voort
Nederlands

Poëziewandeling langs de beelden van de Bidweg met Jet van Aalst

De directe aanleiding voor de bouw van het fort St.-Pieter was het beleg van 1673 door de Franse Koning Lodewijk XIV. Thans precies 350 jaar geleden werd Maastricht vanaf de Pietersberg gebombardeerd. Om te voorkomen dat dit ooit nog een keer zou gebeuren liet de militaire gouverneur Daniël Wolf van Dopff in het jaar 1702 op de noordelijke punt van de berg een groot fort bouwen met maar liefst twaalf geschutsopstellingen.

Rondleidingen door het Fort Sint Pieter
Het Gedenkjaar 1673
Nederlands

Rondleidingen door het Fort Sint Pieter

Rondleidingen worden tijdens Open Monumentendag gratis verzorgd door de gidsen van Maastricht Underground

Zaterdag 9 september bieden we gratis rondleidingen aan op de volgende tijdstippen: 12:00, 13:30, 15:00, 16:30. Reserveren is gewenst en kan via www.stadsbrouwerijmaastricht.com. Het maximaal aantal personen per rondleiding is 20 en vol = vol. De rondleiding is inclusief een proefglas bier.

Op Zondag 10 september is er een open dag in de brouwerij Dit is ook gratis en hier hoeft niet voor gereserveerd te worden. De brouwerij is geopend tussen 12:00 en 16:00 en speciaal voor de Open Monumenten Dag is ook de binnenplaats van de oude Ridder Brouwerij geopend.

Stadsbrouwerij Maastricht
Oude ambachten herleven
Nederlands

Stadsbrouwerij Maastricht

De Stadsbrouwerij geeft op zaterdag en zondag een kijkje in het brouwproces.

Een belangrijke impuls voor de verbetering van de Maastrichtse scholen werd gegeven door de priester Louis Rutten. Hij stichtte in 1840 de Congregatie van de Broeders van de Beyart, die in de twintigste eeuw vrijwel het gehele lagere schoolonderwijs voor jongens in Maastricht verzorgden.  Over de geschiedenis van de broeders en hun scholen worden lezingen gehouden en in de Capucijnenhof aan de Capucijnengang is een buitenexpositie ingericht met foto’s van de eerste broederscholen.

Tentoonstelling over de Broeders van Maastricht
Broeders van Maastricht en het onderwijs
Nederlands

Tentoonstelling over de Broeders van Maastricht

Voordracht door Will Wintjens: Mestreechs, niet zomaar een dialect.

Korte inleiding over de rol van het dialect in de Maastrichtse samenleving en de overlevingskansen ervan in de toekomst.

Voordracht Mestreechs, niet zomaar een dialect door Will Wintjens
Oude tradities leven voort
Nederlands

Voordracht Mestreechs, niet zomaar een dialect door Will Wintjens

Maastricht heeft een ‘kleurrijke’ ontwikkeling doorgemaakt sinds de toren van de Sint Janskerk in 1985 in de oorspronkelijke rode tint werd geschilderd. Hoe zag de stad er qua kleurgebruik vroeger uit en wat is daarvan over gebleven? Aan de hand van archiefonderzoek en kleurenonderzoek aan historische gevels zijn de veranderingen in het stedelijk kleurenpalet in kaart gebracht.

Wandeling De Kleuren van de wereld en de kleuren van Maastricht
Kleuren van Maastricht
Nederlands

Wandeling De Kleuren van de wereld en de kleuren van Maastricht

o.l.v. Servé Minis langs beeldbepalende monumenten die iets vertellen over het kleur- en materiaalgebruik in het verleden. Maar ook wordt verteld hoe vroeger verf werd gemaakt en hoe de kleuren aan hun namen zijn gekomen.

Deze wandeling voert ons langs de oudste wijngaarden van Nederland. Op de zuidflanken van het Jekerdal lagen in de middeleeuwen al wijngaarden. Nadat de teelt van druiven rond 1800 uit ons land verdween, werd in 1967 door Frits Bosch voor het eerst op Slavante een wijngaard aangeplant. Later volgden in het Jekerdal de grote wijnakkers van de Apostelhoeve, de Hoeve Nekum en de wijngaard bij Chateau Neercanne.

Wandeling langs de wijnvelden in het Jekerdal
Oude ambachten herleven
Nederlands

Wandeling langs de wijnvelden in het Jekerdal

Wandeling langs de wijnvelden in het Jekerdal o.l.v. Rob Goossens

Zeker een plek als het Bassin en omgeving is een toonbeeld van dynamiek, maar ook speelbal van niet zelden tegenstrijdige belangen. Ooit zetel van een aantal kloosters en een nevenzetel van de Duitse Orde, gelegen binnen de ruimte die ontstaan was na de bouw van de tweede stadsmuur, werd het na de Franse tijd het centrum van een belangwekkende industriële ontwikkeling. Maastricht toonde zich daar als de eerste geïndustrialiseerde stad van Nederland. Maar bedrijvigheid komt en gaat, dat is zeker sinds het midden van de jaren 70 van de 20ste eeuw de motor van heel wat verandering.

Wandeling olv de bouwhistoricus Coen Eggen: Stedenbouw rond het Bassin:  Wonen of toch Cultuur?

Wandeling olv de bouwhistoricus Coen Eggen: Stedenbouw rond het Bassin: Wonen of toch Cultuur?

Een stad is een levend organisme dat tegelijkertijd een driedimensionaal archief is: de archiefstukken staan langs de straat en de straat en de verdere planologie vormen de kaft.

Alle wandelingen starten bij het pand van Bureau Europa: Boschstraat 5

AANMELDEN kan tot vrijdag 8 september via: info@bureau-europa.nl vermeldt daar met hoeveel personen men aan deze wandeling wil deelnemen.  

Wanneer: Zaterdag 9 september, 11.00 uur En Plein Publiek. Wandeling met de gidsen Joes Minis en Remco Beckers De monumenten liggen op straat! Van de platgetreden paden tot de onbekende pleinen, de hofjes achter de huisjes en de bruggen over de Maas, van onbenutte ruimte tot erfgoed met potentie.  Hoe lang: 5 km ; 2 uur

Wanneer: zaterdag 9 september, 13.00 uur Het Maastricht van Jo Coenen. Wandeling olv Olga Puts. Leer hoe de meesterarchitect zijn stempel heeft gedrukt op de eeuwenoude skyline van Maastricht.  Jo Coenen laat zich inspireren door de geschiedenis van de plek en verweeft die als een kunstenaar in zijn architectuur. Van hele nieuwe stukjes stad als Céramique tot kleine ingrepen bij de Servaasbrug. Hoe lang: 3,5 km; 1,5 uur

Wanneer: zondag 10 september, 14.00 uur. De Vrouwen van Maastricht. Wandeling met Jojet Lysen. In Maastricht vond een van de belangrijkste vrouwenstakingen van Nederland plaats. In Maastricht werd ook voor het eerst een vrouw voor een politiek ambt verkozen. Hangen die twee zaken met elkaar samen? Hoe lang: 3,5 km; 1,5 uur

Wandelingen verzorgt door Bureau Europa
Nederlands

Wandelingen verzorgt door Bureau Europa

Mèt aajd Stadsprins en Otoriteitetoeker Jan Janssen goon veer op stap in de binnenstad en heer vertelt euver ’t oontstoon vaan de georganiseerde Vastelaovend vaan Mestreech en de beteikenis vaan tradisies en ’t gebruuk daovaan.

Wandeltocht Carnaval ook Immaterieel Erfgoed
Oude tradities leven voort
Mestreechs

Wandeltocht Carnaval ook Immaterieel Erfgoed

Een tocht door de stad met Jan Janssen langs markante plekken en over de betekenis van deze traditie.

In 2010 werd het grootste paardengraf ter wereld ontdekt. De vindplaats is inmiddels  opgenomen in de Archeo Route Limburg. Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen geeft archeoloog Wim Dijkman ter plaatse tekst en uitleg over deze spectaculaire vondst.

Wandeltocht Trekken aan een dood Oorlogspaard
Het Gedenkjaar 1673
Nederlands

Wandeltocht Trekken aan een dood Oorlogspaard

Wandeltocht o.l.v. de archeoloog Wim Dijkman naar de plek waar het paardenmassagraf werd opgegraven.

Geen resultaten!
Pas uw zoekwoorden of filters aan

Hoofdsponsoren

Sponsoren