Een Reis door het Erfgoed van Maastricht
Stap in ons boeiende programma en laat je meenemen op een betoverende reis door het erfgoed van Maastricht. Van exclusieve rondleidingen en culturele evenementen tot inspirerende lezingen en interactieve workshops, ons programma biedt een unieke en veelzijdige ervaring voor alle liefhebbers van geschiedenis en cultuur.
Ontdek de verborgen parels van onze stad en maak onvergetelijke herinneringen tijdens de Open Monumentendagen van Maastricht.
De Hoofdwacht is een voormalig militair wachtgebouw. In de tijd dat Maastricht een vesting was, werd hier de dagelijkse gang van zaken gecoördineerd. Het pand zoals het er nu nog staat is gebouwd in 1774. In de benedenruimte kunt u de expositie ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ bezoeken.
Luister naar en wandel mee met vestingbouw deskundige Jos Notermans, die je meeneemt naar de tijd waarin de stadspoorten van Maastricht elke nacht op slot gingen.
Wandel mee met historicus Antoine Jacobs aan de hand van verschillende historische reisverslagen van toeristen die Maastricht in de 19e eeuw bezochten.
Maastricht ontstond op de kruising van een belangrijke waterweg, de Maas, en een even belangrijke landweg, de Romeinse heerbaan van Keulen aan de Rijn naar Boonen (Boulogne) aan Het Kanaal.
Uitgebreide rondleiding in het stationsgebouw, met expositie over de restauratie, video over het ontstaan van de Persee en oude filmopnames gemaakt vlak na de bouw en diverse maquettes waaronder de Maquette van het spoorwegemplacement 1867. U komt op plaatsen die anders voor het publiek niet toegankelijk zijn.
Wandel mee door Wijck met historicus Jac van den Boogard en luister onderweg naar de verhalen over de Percee.
De restauratie vordert!
Bezoek de oostcrypte van de Sint-Servaasbasiliek, die normaal niet toegankelijk is voor publiek
Kom luisteren naar erfgoedspecialist Maurice Essers die vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Maastrichtse Heiligdomsvaart.
Bezoek de Sint-Matthiaskerk, die na jaren opnieuw haar deuren opent voor bezoekers. U kunt de ommuurde tuin bezoeken; een gemeentelijk monument.
Objecten die via handelsroutes al in de vroege middeleeuwen de Schatkamer van Sint Servaas bereikten.
Dit voormalige Franciscanerklooster is sinds 1995 de bestuurszetel van de Universiteit Maastricht. Er is een expositie: ‘Erfgoed als archief’; er zijn lezingen en rondleidingen.
De gevelstenen uit de periode 1600-1800 tonen en vertellen ons over het leven in die tijden, over internationale contacten en invloeden.
Rondleidingen door het pand plus in de kelder een lezing van Jacques van Rensch over Monumenten rond de Sint Servaas.
Bezoek op zondag 15 september het provinciehuis en de expositie over het Verdrag van Maastricht. U wandelt dan door het mooiste gedeelte van het Gouvernement aan de Maas.
Wandel op een poëtische manier door de geschiedenis van Wyck.
Wandel mee met historicus Jac van den Boogard, die vertelt over de geschiedenis van Maastricht aan de hand van de bruggen over de Maas.
Wandel mee met cultuurhistoricus Servé Minis op zoek naar de vele herinneringen aan die Luikse periode. Deze promenade Liégeoise begint bij de Perroen op het Vrijthof en eindigt bij Café de Belsj in de Pietersstraat !
Wandel mee met cultuurhistoricus Servé Minis op zoek naar verrassende Italiaanse sporen in de stad langs plaatsen die herinneren aan de beroepen van de Italiaanse emigranten
Wandel mee met muziekkenner Mathieu Vermeulen langs de plekken waar bekende Maastrichtse componisten hebben gewerkt en gewoond. Vergeet uw telefoon en oortjes niet, want onderweg kunt u muziekfragmenten beluisteren door het scannen van een QR-code!
Wandel mee met cultuurwetenschapper Remco Beckers en historicus Joes Minis en ontdek samen met hen de geschiedenis van water in Maastricht.
Wandel mee met bouwhistoricus Coen Eggen en ontdek welke invloeden uit het voormalige Holland hun stempel hebben gedrukt op de Maastrichtse architectuur.
In het thema van dit jaar ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ duiken we in het verhaal van Lichtenberg. Bewandel de weg naar Luik die ouder is dan Maastricht op weg naar Hoeve Lichtenberg. Vanaf hier openen we de poorten en nemen je mee op reis door de tijd, op het kruispunt en oorsprong van oude en nieuwe handelsroutes.
Ga op pad met de bekende Maastrichtse industrieel Petrus Regout in het ‘Rondje Regout’! Een routeboekje en podwalk wijzen je de weg. Onderweg krijg je tijdens de Open Monumentendagen als extraatje nog enkele rondleidingen.
Kan het Mestreechs nog het hoofd bieden aan de nationale en internationale taalinstroom.
Wandel mee met Bureau Europa’s programmamaker Max Slangen in deze wandeling langs de mooiste glasverhalen.
Het atelier van de familie Rijsemus vertelt en toont alle aspecten van vioolbouw, reparatie en onderhoud.
Op zaterdag wordt graan gemalen tot meel voor de naastgelegen bakkerij van Frank van Eerd en wordt uitleg gegeven door een vrijwillige molenaar. Op zondag is de molen ook open, maar dan zonder uitleg.
Van bakstenen productie naar verwerking van koffie en thee.