ALLE WEGEN LEIDEN NAAR MAASTRICHT
Zaterdag 14 september
Saturday, September 14th
Zondag 15 september
Sunday, September 15th
‘Treech’ en ‘Tricht’, beide met de betekenis ‘oversteek’, is de oorspronkelijke naam van ‘onze’ stad aan de Maas. Treech/ Tricht ging pas Maastricht heten toen men de stad, in de periode van het Bourgondische conglomeraat der Zeventien Nederlanden (vanaf 1363) moest onderscheiden van twee andere Trichten, namelijk Utrecht en Atrecht, gelegen in hun gelijknamige provincies.
Alle drie Trichten kennen een Romeins verleden. Dat van Maastricht begint met de verovering van Gallië door Gaius Julius Caesar rond het jaar 50 v. Chr. De Romeinen deelden hun veroverde gebieden onmiddellijk in in bestuurlijke territoria en legden er (leger)wegen aan. De ca 450 kilometer lange route tussen Keulen en Boulogne kreeg een speciale positie, omdat Boulogne een belangrijke Romeinse haven huisvestte, vanwaar troepen en materieel van en naar de even belangrijke Colonia Agrippina aan de Rijn werden vervoerd. Zo werd die weg de belangrijkste legerweg boven de Alpen.
Al gauw verrees op deze route in Treech/Tricht een brug over de Maas, nog volledig van hout, maar haar minstens drie opvolgers tijdens de Romeinse Tijd (tot 410 na Chr.) kenden een stenen onderbouw met een houten bovendek. Na het vertrek van de Romeinen zou de Maasbrug van Maastricht meer dan duizend jaar fungeren als laatste brug over de rivier tot aan de Noordzee… Ziedaar haar strategisch belang.