Het Gedenkjaar 1673

Op 30 juni van dit jaar was het 350 jaar geleden (1673) dat de stad Maastricht moest capituleren voor de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV (de ‘Zonnekoning’). Het Maastrichtse garnizoen had geen weerstand meer kunnen bieden na een beleg van slechts dertien dagen. Dit wapenfeit van de Franse koning zorgde voor veel aandacht in Europa, want Maastricht stond in die tijd bekend als één van de sterkste vestingsteden van het continent.

Nadat Maastricht sinds 1632 ‘Hollands’ was geweest zou een Frans tijdperk aanbreken. De Zonnekoning was zó in zijn nopjes met de verovering van Maastricht dat hij dit moment liet vereeuwigen in een plafondschildering in de Spiegelzaal van het paleis Versailles. Ook werd de verovering van Maastricht door middel van een reliëfvoorstelling op de Porte Saint-Denis, een triomfboog in Parijs, weergegeven. Maastricht was dus niet zomaar een stad. 

In de zomer van 1676 deed stadhouder Willem III nog een poging om Maastricht te heroveren in naam van de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, maar de Franse soldaten wisten de stad te behouden voor hun koning. Bij de Vrede van Nijmegen (1678) werd tussen de Republiek en Frankrijk onder meer overeengekomen dat Maastricht teruggegeven moest worden aan de Republiek, waarna alle Franse soldaten, bestuurders en ambtenaren de stad moesten verlaten. Maastricht werd weer een tweeherige stad waar de Staten-Generaal en de prins-bisschop van Luik de scepter over zwaaiden.

In het Maastricht Museum in het Centre Céramique kunt u een tijdelijke expositie bezoeken over de inname van de stad. Ook kunt u een rondleiding krijgen door het in 1702 gebouwde Fort Sint Pieter. De directe aanleiding voor de bouw van het fort was het beleg van 1673. Vanaf de Sint Pietersberg werd de stad toen gebombardeerd, en een dergelijke aanvalsmethode wilde de militaire gouverneur van Maastricht voorkomen voor de toekomst. Tot slot bestaat de mogelijkheid om het paardengraf van Borgharen te bezoeken, het grootste massagraf van paarden ter wereld dat ooit werd gevonden. Dit paardengraf werpt een nieuw licht op het beleg van 1673.

Hoofdsponsoren

Sponsoren